ylvwes

"Inte alla män"
Under helgen har två stora festivaler pågått och väldigt många tjejer i allmänhet och unga tjejer i allmänhet har utsatts för sexuella trakasserier i såväl Norrköping som Karlstad. Och jag blir så trött. Så. Jävla. Trött. Jag orkar inte. När ska killar FATTA att de ska lämna våra kroppar ifred? När ska de lära sig att det inte är okej att stoppa in sina kroppsdelar mellan benen på en helt okänd tjej mitt i ett publikhav under en festival?
 
En kvinna blev våldtagen under spelningen med Zara Larsson på Bråvalla och efteråt väckte Zara uppmärksamhet på Twitter när hon kommenterade detta. Hon publicerade sedan en skärmdump som är ett klockrent exempel över hur män blir griniga när en ung tjej ryter till mot sexism och övergrepp utförda av (skräll?) män mot (skräll?) kvinnor.
 
 
 
 
Jag hatar inte män, men jag hatar rädslan jag känner ute i samhället på grund av män. Det är ju det som Zara Larsson ofta försöker förklara, men folk drar liksom öronen åt sig och börjar hata henne i stället. "Sluta generalisera" tycker folk och kallar sedan Zara för ord som jag knappt vill skriva ut.
 
Jag får seriöst ångest och magont över att diskutera sådant här eftersom det ofta är som att diskutera med en vägg. Folk vill liksom inte förstå och acceptera faktum. Alla män våldtar inte, men nästan alla som våldtar är män. Det är inte samma sak som att generalisera folk utifrån sitt ursprung, sin sexuella läggning eller religiösa tro. Män som grupp står för majoriteten av allt våld i samhället, mot både kvinnor och män. Det går liksom inte att komma ifrån.
 
Men nej, det är inte okej att anta att alla män är våldsamma mot och kränker kvinnor, för det finns oändligt med män som inte är svin. Samtidigt är det sjukt störigt att män är så förbannat lättkränkta och börjar gnälla och skrika "hora", "fitta" och "rabiat feminist" så fort vi kvinnor ryter till mot sexism. Om det däremot är icke svenska män som utsatt en kvinna för sexuellt våld, ja, då är det tydligen en helt annan femma (och diskussion).
 
Jag blir inte klok på folk alltså. Manshat och kvinnohat är inte bra och hat överhuvudtaget är inte bra – kan vi inte bara komma översens om det nu?
 
Avslutar med ett citat av Zara Larsson:
 
"Det är inte fucking jobbigt att blir generaliserad. Det är jobbigt att känna sig osäker på en festival där man ska ha kul och njuta."
 
Vill även saxa ett stycke från en läsvärd artikel av Genusfolket, ett stycke som tydligen behöver upprepas om och om igen.
 
"Att 97 procent av de anmälda sexövergreppen 2015 utfördes av män innebär inte att de flesta män våldtar. Inte ens i närheten. Men 97 procent av anmälda sexövergrepp 2015 utfördes av män. Att peka ut gruppen “män” som den där de flesta våldtäktsmän ingår är en korrekt beskrivning, medan att peka ut någon speciell undergrupp av män ofrånkomligen skulle exkludera de flesta av världens våldtäkter."
 
FrökenTV, bloggen om tv och film

otroligt bra skrivet och viktigt inlägg!

Svar: Tack! :)
ylvwes

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress