ylvwes

En timme provokation

via GIPHY

Det är intressant det där fenomenet med att folk blir provocerade av små gärningar som gör världen till en bättre plats, åtminstone för en liten stund. Folk som blir provocerade av att en person vill släcka ner sitt hus, stänga av dumbruken och tända ett par stearinljus under en timme i stället. Jag undrar vad det är som är så provocerande med att vilja ta hand om miljön? Visst, om vi snackar om ett stort kraftverk eller 100 gatlampor som ska släckas och sedan tändas igen, då går det kanske åt mer energi att tända igen än när de ska släckas. Men att jag släcker en lampa i mitt kök och ersätter den med ett levande ljus; hur kan det vara så provocerande?! På riktigt?
 
Hur påverkar det dig personligen just där och då om jag tänder ett levande ljus hemma i mitt hus? Hindrar det dig från att själv titta på tv, laga mat, ha i gång en tvättmaskin och tända alla lampor hemma i ditt hus? Svar är (trumvirvel) nej.
 
Earth hour kanske inte räddar världen en gång om året, men det är en viktig påminnelse om hur vi människor håller på att förstöra klimatet. Egentligen skulle vi behöva en liknande påminnelse minst en gång i månaden, men det är ju tydligen så fruktansvärt provocerande, så det kanske räcker med en gång per år, trots allt.
 
Folk som tänder alla lampor i sitt hus i ren protest måste ju ha personliga problem och nu får de en anledning att få utlopp för sin ilska under Earth hour. Sedan gapar de om att det finns minsann andra saker en kan göra i vardagen för att minska påverkan på miljön, som att skippa resan till Thailand, cykla till jobbet, återvinna, köpa begagnat och så vidare. Intrycket är dock att samma människor knappast lever som de lär, utan det hela är bara ett sätt att lägga över problemet på någon annan. Intressant.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress